Dansk Folkeparti: Ja-partierne førte skræmmekampagne op til folkeafstemningen om EU-forbeholdet

Peter Koefoed Poulsen, Dansk Folkeparti // Foto: ft.dk // Spm. nr. 747, spm. nr. 756 (2-5-18)

 

Afstemningen om afskaffelsen af retsforbeholdet i 2015 var en skræmmekampagne fra ja-siden. Sådan lyder den kontante udmeldning fra Dansk Folkepartis Claus Kvist Hansen.

– Man viste ikke præcist hvad det [et nej] ville betyde, og derfor havde man så en intensiveret kampagne for at udmale det værst tænkelige billede, siger Kvist Hansen.

I den forbindelse mener Dansk Folkepartis ordfører at de partier der var for en afskaffelse af EU-forbeholdet, benyttede en retorik som ikke passede med den reelle politiske situation Danmark ville stå i efter et nej til afskaffelsen af EU-forbeholdet.

– Ville det ikke have klædt ja-siden at være lidt mere jordbundne, og hvis de havde sagt: Vi ved ikke hvad der kommer til at ske, men alt er sådan set tænkeligt. Jeg tror det var det som provokerede rigtig mange mennesker, inklusiv nej-siden, uddyber han.

Justitsministeren: Vi skal glæde os over den aftale vi fik

Justitsminister Søren Pape Poulsen fra Det Konservative Folkeparti ønsker ikke at dvæle for meget ved de forudsigelser der var en del af debatten op til afstemningen om EU-forbeholdet.

– Vi har fået en god aftale. Fortiden er fortiden, men det der er vigtigst for mig, det er at politiet fremadrettet har ordentlige og gode redskaber at arbejde med, siger Pape.

Søren Pape Poulsen mener dog ikke at man overordnet set kunne vide hvad et nej til afskaffelsen af forbeholdet ville have betydet, i forhold til Danmarks samarbejdsmuligheder med andre lande om grænseoverskridende kriminalitet. Derfor mener han også at kompetencen om at lande en samarbejdsaftale med andre lande blev frigivet, da den danske befolkning valgte at stemme nej til at afskaffe EU-forbeholdet.

– Når man stemmer nej så er man ude, og så vælger vi ikke selv. Så er det andre der har valgt at sige: I er velkomne, tilføjer han.

Peter Kofod Poulsen: Det var sund fornuft, da den danske befolkning valgte at beholde retsforbeholdet

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen er meget tilfreds med at afstemningen resulterede i at den danske befolkning valgte at beholde retsforbeholdet, og kritiserer samtidigt den retorik som nej-siden benyttede op til afstemningen.

– Den diskussion der blev skabt på den danske ja-side, var for at prøve at få befolkningen til, at afmontere vores retsforbehold, lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører.

Kofod Poulsen forsætter med at kalde det “sund fornuft” at den danske befolkning sagde nej til en anskaffelse af forbeholdet.

– Den sunde fornuft indfandt sig først og fremmest hos den danske befolkning den december-dag, hvor vi stemte for at beholde vores retsforbehold, og afviste det som ja-partierne foreslog, understreger Peter Kofod Poulsen.

Folkeafstemningen om retsforbeholdet blev afholdt den 3. december, hvor 53,1 procent af stemmerne afgjorde at Danmark ikke skulle afskaffe forbeholdet. Enhedlisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti var de partier som anbefalede Danmarks befolkning at sætte kryds ved nej.