Enhedslisten vil gøre det vanskeligere for virksomheder at sende penge i skattely

Nikolaj Villumsen, Enhedslisten // Foto: ft.dk

 

Enhedslistens spidskandidat til EU-parlamentet Nikolaj Villumsen har sammen med Europas EU-kritiske venstrefløj præsenteret en række initiativer mod skattely.

– EU’s indsats mod skattely er fuldkommen utilstrækkelig. EU’s sortlistning af skattely fritager behændigt EU-skattelylande fra listen, og EU forhindrer os i at udelukke virksomheder, der gemmer penge i skattely, fra offentligt udbud, siger Villumsen.

Pakken af forslag indeholder blandt andet ambitioner om at virksomheder, der benytter sig af skattely, skal udelukkes fra offentligt udbud, og skrappere regnskabskrav til multinationale selskaber.

– Det er absurd, at EU’s udbudsregler i dag forbyder det offentlige i at udelukke virksomheder, som opererer i skattely fra offentlige udbud. Ved at forbyde en sådan udelukkelse tager EU side til fordel for de multinationale selskaber og de rige imod befolkningens interesser, forsætter han.

Helt konkret vil Enhedslisten og resten af den europæiske venstrefløj forsøge at indføre en strammere defineret sortlistning af skattely, og indføre krav om at mulitinationale selskaber med flere end 250 ansatte og en omsætning på mere end 43 millioner euro, skal oplyse om omsætning og skattebetaling for hvert land i årsrapporterne.

– Det er nødvendigt, at vi land for land indfører en reel sortlistning og strammer grebet om de multinationale virksomheder. Og jeg er meget glad for, at den europæiske venstrefløj nu er enig om at arbejde samlet for det, uddyber Enhedslistens Nikolaj Villumsen.

Støtte fra den yderste venstrefløj i Frankrig, Spanien, Sverige og Portugal

Også hos det spanske venstrefløjsparti Podemos vækker frustrationen genlyd, og står det til partiet skal bankernes eksistensgrundlag inddrages, hvis bankerne har dannet grobund for skatteunddragelse gentagende gange.

– Det bør ikke være tilladt, at advokatkontorer og banker rådgiver om og faciliterer skatteunddragelse. Det burde være klart forbudt. Licensen til at drive bankvirksomhed bør inddrages for de banker, som gentagne gange fremmer skatteunddragelse, siger medlem af EU-parlamentet for Podemos, Miguel Urban.

Derudover forsvinder der ifølge det franske venstrefløjsparti France Insoumise hvert år 900 milliarder kroner fra offentlige budgeter, som følge af skatteunddragelse.

Det er første gang nogensinde at Enhedslisten stiller op til EU-parlamentet. Valget afholdes næste år.