Enhedslisten vil kalde dansk ambassadør hjem fra Israel

Nikolaj Villumsen, Enhedslisten // Foto: ft.dk

 

Den seneste tids uroligheder og sammenstød imellem israelere og palistinænsere, får nu Enhedslisten til at blande sig i situationen i Mellemøsten.

Trumps beslutning om at rykke den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, har blandt andet medfødt voldsomme kampe imellem parterne, hvilket nu får Enhedslisten til at kræve at den danske ambassadør i Israel kaldes hjem.

Beslutningen om ambassadeflytningen har dannet grobund for en eskalering af en ellers i forvejen betændt konflikt, eftersom at begge parter ser Jerusalem som hovedstad for deres nationer. Derfor har den amerikanske præsidents beslutning om at flytte ambassaden til Jerusalem, vakt vrede blandt palistinænsere, som ser det som en amerikansk legitimering af Jerusalem som hovedstad i Israel.

Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl mener at situationen er blevet forværret i en sådan grad, at fred imellem palistinænsere og israelere kan blive umuliggjort.

-USA’s og Israels handlinger har de sidste døgn skabt det hidtil værste forhold mellem Israel og Palæstina, som meget lang tid ud i fremtiden kan blokere for en fredelig løsning mellem de to parter, siger Juhl.

Dansk Folkepartis Søren Espersen: Israel er det eneste frie land i regionen

Fra den anden side af det politiske spektrum betragtes situationen med stor dissens. Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen kalder Israel “det eneste frie land i en ellers feudal region,” og tolker situationen modsat af Enhedslisten.

-Israel kan aldrig kritiseres for at forsvare sine grænser, siger Espersen.

Søren Espersen referer til de uroligheder som der har været på grænsedragningen imellem de to nationer, men som også har kostet over 50 palistinænsere livet.

Enhedslisten bakker op om FN-undersøgelse

Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl ønsker at der igangsættes en FN-undersøgelse af den seneste tids uroligheder imellem parterne.

-Den danske udenrigsminister bør bakke aktivt op bag kravet fra flertallet i FN’s sikkerhedsråd om en uafhængig undersøgelse af den brutale og dødbringende vold over for demonstranterne, lyder det fra Enhedslistens ordfører.

Christian Juhl: Kald ambassadøren hjem omgående

Enhedslisten kræver endvidere at Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen tilbagekalder den danske ambassadør i Israel med det samme.

-Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen, bør omgående trække sin ambassadør i Israel hjem i protest mod de israelske myndigheders brutale massakre overfor demonstrerende palæstinensere, foreslår Christian Juhl.