Kontanthjælpsmodtagere må ikke længere flytte til ghettoer – ifølge Enhedslisten bliver det sværere at være fattig

Statsminister Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med regeringens præsentation af ghettoudspillet // Foto: danskpolitik.com

 

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF har indgået aftale om at kommunerne ikke længere må anvise personer som er på ydelser som for eksempel kontanthjælp, integrationsydelse, førtidspension eller sygedagpenge til udsatte boligområder.

På listen over det udsatte boligområder som kommunerne ikke må anvise personerne til er eksempelvis Vollsmose i Odense, Bispehaven og Gellerupparken i Aarhus og Mjølnerparken i København.

Ifølge Enhedslisten vil den nye boligaftale gøre det sværere at være fattig.

– Der er helt sikkert boligområder i Danmark, der har det ekstra svært med fattigdom, arbejdsløshed, sprogvanskeligheder og kriminalitet. Men den aftale, der er indgået, hjælper ikke de mennesker, der bor der. Den gør det tværtimod sværere at få et sted at bo, hvis man ikke har særlig mange penge, og den vil i sidste ende stille familier og børn i en meget svær situation, understreger Enhedslistens politiske leder Pernille Skipper.

Se videoen med politiske reaktioner fra da regeringen præsenterede ghettoudspillet (artiklen forsætter under videoen)

Hos Enhedslisten mener de at nedrivninger og frasalg af almene boliger vil få den modsatte effekt at det som partierne bag aftalen efterlyser: En hjælpende hånd til samfundets svageste.

– Helt grundlæggende må man jo spørge sig selv, hvor de mennesker, der i dag bor i udsatte boligområder, skal bo, hvis det er op til regeringen, socialdemokraterne og SF. Hvis de vil rive deres boliger ned, sælge boliger fra og forhindre arbejdsløse i at flytte ind uden at bygge nye og ikke mindst billige boliger andre steder, bliver der simpelthen bare mere rift om de boliger, der er til at betale. Det vil øge manglen på billige boliger, og det er et svigt af nogle af de mennesker i vores samfund, der har det sværest, uddyber Skipper.

Pernille Skipper mener at der er gået symbolpolitiske tendenser i debatten om de udsatte boligområder.

– Det er enormt problem, at debatten om udsatte boligområder handler mere om at se hårdest ud i stedet for at handle om de mennesker, der bor i boligområderne. Vi har brug for at skabe tryghed, sikre fritidsjob, bekæmpe fattigdom og sociale problemer. Men i stedet bliver pengene og energien brugt på at jagte de mennesker, man påstår at ville hjælpe, afslutter hun.