Radikale Venstre: Asylansøgere skal arbejde fra dag 1 – DF og S afviser udspillet

Morten Østergaard, politisk leder, Radikale Venstre // Foto: ft.dk

 

Ifølge Det Radikale Venstre skal flygtninge i arbejde fra første dag de sætter fødderne på dansk jord. Det er ét af en række forslag som fremgår af parties integrationsudspil. De Radikale har kaldt udspillet for “Mod til reel integration”.

Radikale Venstre: Fælleskab handler om at bidrage med det, man kan

Det nyeste skud på stammen i den danske integrationsdebat er De Radikales bud på en løsningsmodel, når det kommer til de flygtninge- og indvandringsbaserede udfordringer der er bredere politisk enighed om på Christiansborg. Partiet mener at meget afhænger af hvor hurtigt flygtninge kommer i arbejde.

– Der er kun ét Danmark og alle, der lever her, skal være en del af samfundet. Vores fællesskab handler ikke om religion og hudfarve, men om viljen til at bidrage med det, man kan, understreger Det Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard.

Arbejde fra dag 1

Står det til De Radikale skal asylansøgere så hurtigt i arbejde som første dag de træder ind over den danske grænse.

– Vi vil give alle asylansøgere mulighed for at arbejde fra dag 1 i såkaldte startjob. Hvis vi bygger mennesker op og giver dem mulighed for at forsørge sig selv, så øger vi sandsynligheden for, at de klarer sig godt, hvis de får lov at blive i Danmark. Men også for, at de vender hjem, hvis de får afslag på ophold, foreslås det.

Morten Østergaard: Selvfølgelig kan verdens bedste velfærdssamfund få integrationen til at virke

Østergaard forstår mange af de andre partiers forbehold for at tage for mange flygtninge til Danmark, men mener sagtens at Danmark kan magte opgaven om at få integrationen til at fungere.

– Gu skal vi ej lukke alle ind i Danmark. Vi skal heller ikke hverken acceptere kvindeundertrykkelse, eller at befolkningsgrupper er på kanten af arbejdsmarkedet. Og ja, vi risikerer en etnisk underklasse i et land, som ellers er kendt for sin lighed. Men selvfølgelig kan verdens bedste velfærdssamfund få integrationen til at virke.

Hovedrysten til overs fra Dansk Folkeparti

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har udelukkende hovedrysten til overs for De Radikales samlede integrationsudspil.

– Nu kommer de radikale med slapper-forslagene på indvandringsområdet igen, kommenterer han.

Også fra socialdemokratisk side er der betænkeligheder ved forslaget.

– Her er et forslag fra udspillet, som er meget langt fra socialdemokratisk politik, understreger Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører Mattias Tesfaye.

RV vil oprette rejsehold der skal arbejde med integration

Et andet tiltag som Det Radikale Venstre anser for fordelagtigt i forhold til en forbedret integration i Danmark er oprettelsen af et rejsehold, som skal rejse land og rige rundt med ambitionen om at få flygtninge i arbejde.

– Trods fremgang sker det stadigt for sjældent i dag, at flygtninge kommer i arbejde. Vi vil oprette et rejsehold, der skal hjælpe de kommuner, som i dag har sværest ved at få flygtninge i arbejde.

Partiet vil afsætte 10 millioner kroner til finanseringen af rejseholdet. Resten af finansieringen udmøntes i 5 millioner kroner til at få asylansøgere i startjob og 10 millioner kroner til erhvervsskoleforsøg.