Væksten i Danmark er den højeste i mere end 10 år

Finansminister Kristian Jensen, Venstre // Foto: ft.dk

 

Danmarks økonomi er rigtig god for tiden. Så god at væksten i BNP er steget til omkring 2 procent, hvilket er det højeste i mere end 10 år. Det fremgår af en ny prognose, som regeringen har sammenfattet.

Den positive udvikling i dansk økonomi er blandt andet baseret på at danskerne bruger flere penge, og at privatforbruget derfor er steget. Desuden har også private investeringer og en større eksport en andel i fremgangen.

Antallet af lønmodtagere sætter rekord

Af rapporten fremgår det at vi i Danmark har taget fat på en højkonjunktur, som blandt andet manifesterer sig i en højere beskæftigelse.

-Siden starten af 2013 er beskæftigelsen vokset med 180.000 personer, og i marts i år satte antallet af lønmodtagere endnu engang rekord. Tempoet i jobskabelsen har været særligt stor siden 2015, hvor der årligt er kommet mere end 40.000 nye job. Fremgangen har været størst i hovedstadsområdet og i Østjylland, men alle landsdele har oplevet solid jobvækst i de seneste år, står der i rapporten.

Desuden lægges der i rapporten vægt på at man i de danske husholdninger står i en god position til at øge forbrug og boliginvesteringer endnu mere end det er tilfældet i dag.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille fra Liberal Alliance glæder sig over udviklingen, og ytrer ønske om forsat fremgang.

-Der er god grund til at glæde sig over, at dansk økonomi står stærkt. Beskæftigelsen er på det højeste niveau nogensinde, og historisk mange er blevet en del af arbejdsmarkedet. Den gode udvikling i dansk økonomi er ikke kommet af sig selv. Den er godt hjulpet på vej af reformer. Det er min klare ambition, at vi skal fortsætte ad det spor. Det er ikke en løsning at vende det døve øre til, når virksomhederne melder om mangel på arbejdskraft. Vi skal bruge de gode tider til at trimme dansk økonomi, siger Ammitzbøll-Bille

Finansministeren: Danmark kan gøre det endnu bedre

Også hos finansminister Kristian Jensen fra Venstre er der tilfredshed at spore i forbindelse med de konklusioner som rapporten understreger.

-Væksten er solid, og der er udsigt til fortsat balanceret fremgang i dansk økonomi. Vi har styr på de offentlige finanser, og finans- og strukturpolitikken bidrager til den gode udvikling. Det er godt med en vækst på knap 2 procent om året, men der er ting, Danmark kan gøre endnu bedre. Vi skal udnytte de gode muligheder til at øge beskæftigelsen både for indvandrere og andre, der står uden for arbejdsmarkedet, vi skal styrke erhvervslivet og belønne alle dem, der knokler på arbejdsmarkedet med mere kernevelfærd og skattelettelser, siger ministeren.

Med den sidste del af sin udtalelse åbner finansminister Kristian Jensen således op for, at en del af Danmarks finanspolitiske fremtid kan byde på skattelettelser, hvis det står til den nuværende regering.

I den mindre positive ende fastslås det i rapporten at den tilbageværende ledighed i høj grad består af unge nyuddannede og personer over 60 år.